/Skandinaviens första urbana vineri – så började allt

LET'S MAKE WINE IN THE CITY

Wine Mechanics är berättelsen om två dårar som startade Skandinaviens första urbana vineri.

2016 grodde en tanke hos den tidigare professionella fotbollsspelaren Kenneth Gustafsson. Född och uppvuxen i förorten Bergsjön var han förtrogen med de nordöstra delarna av staden. Varje dag pendlade han förbi Gamlestaden och det (nästan) övergivna Slakthuset. Plötsligt slogs han att det var rätt plats för att göra vin på ett nytt sätt. Ett urbant vineri är ett beprövat koncept i många delar av världen - det hade bara inte etablerats i Göteborg - än.

Som importör av viner hade Kenneth sett den urbana vinrörelsen utvecklas i Portland, Oregon. Han finsåg hur kopplingen till vintillverkningen kunde skapa en unik miljö för mat- och vinälskare i en lokal där hela produktionen av vinet kan följas, år efter år. Från druva till flaska trots att det inte finns några vingårdar i sikte.

Efter att ha sett potentialen i Slakthuset pratade Kenneth med sin kompanjon Magnus Holmgren om idén med ett vineri i Göteborg. De hade länge pratat om att öppna en vinbar tillsammans där man kunde prova småskaliga hantverksviner på ett nytt sätt. Konceptet blev istället att bygga ett vineri med produktion, vinbar och en restaurang där maten baseras på vinet – inte tvärtom. När den första ritningen landade på bordet i sällskap med några vänner och entreprenörer växte entusiasmen. Bara dagar senare ägde det första mötet rum med en fastighetsägare i Slakthuset. Den underbara resan mot att bygga Wine Mechanics och vinpuben började.

Åtta år senare har vi nu en livlig taverna, en vinbar i centrum och vi producerar ambitiösa hantverksviner av hög kvalitet. Trots brännvinskulturen är vi bra på att dricka vin i Sverige. Men kunskapen om vinproduktion och hur vin framställs är inte lika utbredd. Vi vill ändra på detta genom att erbjuda en plats och kultur där det är möjligt att få ny kunskap från en rolig och avslappnad atmosfär, fri från snobbism. Vår egen vinproduktion är en förutsättning för att uppnå den kvalitet och attityd vi eftersträvar. Med våra egna viner kan vi hålla koll på varje steg i kedjan, från ekologisk odling i vingårdarna till våra transparenta etiketter.

Vinmakning förknippas vanligtvis med varmare länder i regioner fulla av vackra vingårdar, men hur är det möjligt i Göteborg, där vinstockar knappt kan växa? Vi arbetar med kvalitetsodlare runtom i Europa för att få de bästa möjliga druvorna beroende på vilket vin vi vill göra. Frukten kommer till oss i kylda lastbilar direkt efter skörd.

Kvarteren runt oss är starkt förknippade med stadens industrihistoria. Från våra fönster ser vi den gamla SKF-fabriken. Redan på 1600-talet var Sveriges första hantverksbryggeri i drift här i Gamlestaden och numera har Göteborg länge legat i framkant när det gäller hantverksbryggd öl. Detta historiska område verkade vara en lämplig plats för Sveriges första urbana vineri.